torstai 9. helmikuuta 2012

Na zdravje – suuri slovenialainen olutvertailu

Oikeastaan otsikko on harhaanjohtava, sillä tämä on suomalainen olutvertailu koskien slovenialaisia oluita, koska kirjoittaja on suomalainen. Toivottavasti voitte antaa anteeksi. Toisaalta lohdutukseksenne (mahdollisesti lukijoita on enemmän kuin yksi, jos lukijoita on tosin vain yksi niin parempi arvostaa ja teititellä, jos kukaan ei lue niin aivan sama) voinen todeta, että edessänne oleva blogi on mahdollisesti, ja ennen kaikkea luultavasti, yksi kattavimmista, ellei jopa kattavin, rakkaalla suomen kielellämme kirjoitetuista slovenialaisia oluita koskeva teksti.

Koska haluan olla perusteellinen, otan tähän superlaajaan vertailuuni mukaan molemmat varteenotettavat slovenialaiset olutmerkit: Laŝkon ja Unionin. En kuitenkaan ole niin ahkera ja juoppo, että ottaisin mukaan mm. Laŝkon tummaa lageria, vaan tuleen tässä kirjoituksessa käsittelemään vain ja ainoastaan molempien merkkien perustuotteita eli peruslagereita. Mainittakoon vielä tässä kohtaa, että Sloveniahan on ennen kaikkea viinimaa. Itse pidän toki viinistä, mutta niistä ei liene tarkempaa tekstiä luvassa, koska en niistä niinkään (valitettavasti) ymmärrä ja eri viinilaatuja on täällä luultavasti kymmeniä. Toki halpoja ja hyviä ne tuntuvat olevan.

Slovenialainen tuttavani on kertonut, että mainittujen olutmerkkien kannattajien välillä käydään pienimuotoista sotaa. On olemassa kuulemma vitsi/sanonta, että juon Laŝkoa ja kusen Unionia. Itse voin yhtyä tähän. Laŝko on ns. vitusti Unionia parempaa. Palataan siihen kuitenkin myöhemmin. Todettakoon sen sijaan, että Laŝko on suosittua etenki Mariborin aluella ja Union Ljubljanan alueella. Lisäksi Laŝko on suositumpaa miesten keskuudessa ja Union naisten keskuudessa. Näin ollen olenkin edustanut stereotypiaa pitämällä alusta asti enemmän Laŝkosta olemmalla sekä mies että Mariborin asukas. Oon niin ennakoitavissa.

Aloitetaan vertailu valitettavasti monelle suomalaiselle tärkeimmästä tekijästä olutta valittaessa eli hinnasta. Olen tähän saakka keskittänyt ostokseni täällä lähinnä logistisista tekijöistä johtuen Lidliin. Lidlissä sekä Laŝkon että Unionin litrahinta puolen litran tölkeissä myytynä on 2,02€. Molempia on toki mahdollista ostaa myös lasipulloissa. Baareissa molempien hinnat kulkevat myös aikalailla käsi kädessä. Toisaalta kertaakaan en ole saanut vain ympäripyöreästi olutta (sloveeniksi muuten pivo) tilatessani Unionia, vaan lähes poikkeuksetta Laŝkoa. Kerran-pari on tullut myös jotain tuontiskeidaa. Yökerhossa puoli litraa olutta pullossa maksaa ennen puoltayötä 1,30 ja sen jälkeen 2,60. Sen verran terveisiä paskoihin suomalaisiin teinikonttausmestoihin, että olueen ei täällä edes baarissa lisätä ylimääräistä vettä. Terveisiä myös Maria Guzenina-Richardsonille, ihan noin muuten vain.

Silkkaa kusta

Molemmat on tän värisiä
Union on 4,9 % vahvuista ja maultaan erittäin pehmeää. Ongelma onkin siinä, että maku on liian pehmeä. Aluksi sitä naiivisti saattaa luulla, että onpas tässä kivan pehmeän makuinen olut. Ei. Vähä kuin menisit halpaan hotelliin ja sänkyä kokeillessasi toteaisit sen olevan kivan pehmeä. Ei. Kun siinä koittaa sitten illalla saada unta niin ei tule mitään. Liian pehmeä. Sama koskee Unionia. Unionin puolustukseksi tulee sanoa, että Suomen bulkkipaskaolutskenessä se ei erottuisi huonoudessaan. Haastaa ainakin Olvin. Väri on kivan kultainen.
Kusta, jos kuset hunajaa


Laŝko on hyvää. Siinä on voltteja myös 4,9 ja myös se on väriltään kivan kultainen. Lähtökohdat molemmille oluille ovat siis aikalailla samat. Kun makuakin alkaa miettiä, niin perusolemus, pehmeys, on molemmissa suomalaiseen bulkkipaskaan verrattuna huomattava. Laŝko ei kuitenkaan sorru ns. halvanhotellinilmiöön, vaan pehmeys ei ole liiallinen. Maku on myös virkistävän raikas ja Laŝko lienee kansainvälisestikin ajateltuna kova valinta joen rannalla tissutteluun pienessä helteessä. Voittaa Hartwallin Sinisen. Antti suosittelee.

En tiedä, saatikka jaksa ottaa selvää, saako Alkosta näitä slovenialaisia olutmerkkejä. Haluan kuitenkin todeta kaikille, että tekemäni vertailun vertaaminen omiin mahdollisiin kokemuksiin näistä oluista edellyttää niiden nauttimista juuri Sloveniassa. Oluthan kärsii kuljetuksesta ja pitkästä säilytyksestä. Voitte esimerkiksi miettiä omenoita. Omena maistuu puusta poimittuna paljon paremmalta kuin kaupasta ostettuna. Tämä ei kuitenkaan ole aukotonta, koska saatat ostaa EU:n kohtuuttomilla tuilla ja puolittaisella orjatyövoimalla tuotettuja espanjalaisia omenoita, jotka poimitaan suunnilleen raakana. Raa’at omenat eivät ole varsinaisesti herkullisia. Oluen kuljettamista kohteeseen ei kuitenkaan aloiteta tuotteen ollessa puolivalmista (pl. jotkut kummajaiset, jotka jatkavat käymisprosessiaan), joten tätä ongelmaa ei ole. Saatatte kuitenkin ymmärtää pointtini: PYRI JUOMAAN OLUTTA LÄHELLÄ SEN PANOPAIKKAA.

Nauttikaa kohtuudella.

6 kommenttia:

  1. Eli siis olutta pitäis juoda Keravalla?

    VastaaPoista
  2. Teorian mukaan kyllä, mutta käsittääkseni Kerava on sen verran masentava paikka, että parempi juoda paskaa olutta jossain muualla kuin hyvää olutta Keravalla. Koskaan en oo Keraval käyny.

    VastaaPoista
  3. Hyvä Antti,

    Jatkossa kannattaa kiinnittää huomiota vihapuheen määrään. Union-oluen kannattajat saattaisivat loukkantua tekemistäsi pilkallisista ja kyseistä kansanryhmää sortavista kommenteistä.

    Ps. Olen käynyt Keravalla. Ihan mukava paikka jos muistaa autolla liikkuessaan pitää ovet lukittuna.

    VastaaPoista
  4. Ei tohon voi sanoa muuta, kun että arvostan suuresti tätä hajustettua Katy Perryn cd:tä. Hellii kaikkia aisteja!

    VastaaPoista
  5. Ehdotaisin Antin palattua reissua Keravalle, voidaan kyllä silti ostaa bisset etukäteen, jottei tosiaan tartte niitä ovia avata lukosta :)

    VastaaPoista
  6. Parahin Hessu,

    ehdotan, että tulet tänne (mariboriin) niin voidaan ottaa oluet kaikessa rauhassa jokirannassa auringon paistaessa kukkuloiden lomassa. Keravalle mulle ei ole varsinaisesti mitään hinkua. Myös Iisalmella, Laitilalla ja jopa Uudellakaupungilla voitaneen spekuloida.

    VastaaPoista